menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłek nie obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, tak aby nie przekłuć na wylot. Do każdego jabłka wsypujemy cukier, rodzynki, cynamon, goździk. Na wierzchu układamy grudkę masła. Jabłka układamy w misce żaroodpornej, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180°C na 30min. Po upieczeniu skórka powinna lekko pękać. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos .Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy zagotowane z posiekaną wanilią mleko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną, rozbitą w 2 łyżkach zimnego mleka. Całość ubijamy na ogniu, aż utworzy się jednolita piana. Zamiast sosu możemy zrobić budyń waniliowy, karmelowy lub śmietankowy. Jabłka po wyjęciu z pieca polewamy sosem oraz rumem i podpalamy przed podaniem.

ocena:

Jabłka płonące

składniki

  • kilka jabłek (po 1 na osobę)
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 30 g cukru
  • szczypta cynamonu oraz po goździku do każdego jabłka

Sos waniliowy:

  • 250 ml mleka, kawałek laski wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • rum 80% do polania jabłek po upieczeniu – po łyżeczce na porcję

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłek nie obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, tak aby nie przekłuć na wylot. Do każdego jabłka wsypujemy cukier, rodzynki, cynamon, goździk. Na wierzchu układamy grudkę masła. Jabłka układamy w misce żaroodpornej, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180°C na 30min. Po upieczeniu skórka powinna lekko pękać. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos .Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy zagotowane z posiekaną wanilią mleko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną, rozbitą w 2 łyżkach zimnego mleka. Całość ubijamy na ogniu, aż utworzy się jednolita piana. Zamiast sosu możemy zrobić budyń waniliowy, karmelowy lub śmietankowy. Jabłka po wyjęciu z pieca polewamy sosem oraz rumem i podpalamy przed podaniem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję