menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oczyszczamy z błon oraz nadmiaru tłuszczu. Płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy, rozcieramy z solą, mieszamy w misce z sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem. Smarujemy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Po 12 godzinach mięso osączamy i układamy w brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu, podlewamy niewielką ilością wywaru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na mniej więcej godzinę. Polewamy mięso od czasu do czasu powstającym sosem, jeżeli jest go za mało, to uzupełniamy go dolewając trochę wywaru.

ocena:

Jagnięcina pieczona

składniki

  • 1,5 kg jagnięciny (udźca lub górki)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oczyszczamy z błon oraz nadmiaru tłuszczu. Płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy, rozcieramy z solą, mieszamy w misce z sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem. Smarujemy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Po 12 godzinach mięso osączamy i układamy w brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu, podlewamy niewielką ilością wywaru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na mniej więcej godzinę. Polewamy mięso od czasu do czasu powstającym sosem, jeżeli jest go za mało, to uzupełniamy go dolewając trochę wywaru.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję