menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posypujemy kilkoma łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”. Dodajemy jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiamy co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 175°C. Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo wałkujemy i kroimy na kwadraty lub krążki. Nakładamy nadzienie i starannie zlepiamy brzegi. Układamy jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę można wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut.

ocena:

Jagodzianki

składniki

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 800 g mąki (ok. 5 szklanek)
  • 3 jajka (lub tylko 3 żółtka wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1-2 szklanki jagód
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
  • olej do posmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posypujemy kilkoma łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”. Dodajemy jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiamy co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 175°C. Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo wałkujemy i kroimy na kwadraty lub krążki. Nakładamy nadzienie i starannie zlepiamy brzegi. Układamy jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę można wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję