X

Czego szukasz?

Przepis
RybyŚniadania

Rebno prażnica (jajecznica z rybą po kaszubsku)

Składniki

  • 200 g świeżej sprawionej ryby (może być pstrąg lub solony węgorz)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Odfiletowaną rybę kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej i smażymy rybę, gdy jest miękka wbijamy na nią jaja, tak żeby nie rozbić żółtek. Delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Na Kaszubach popularna jest jajecznica z węgorzem, tzw.: wagorzewo prażnica. Taką jajecznice je się z chlebem lub ziemniakami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również