menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sposób I: Jajecznicę można generalnie przyrządzić na kilka sposobów, przy czym podstawowa różnica polega na potraktowaniu surowca, czyli jaj na początku obróbki. W pierwszym przypadku jaja rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy, przed wlaniem na patelnię. W trakcie roztrzepywania możemy wzbogacić zawartość, dodając trochę mleka, czy śmietany. Otrzymujemy wówczas wariant, jak go nazywam: barowy. Bardziej sycący i jest kwestią indywidualnych upodobań, czy smaczniejszy. Jaja wylewamy na rozgrzane masło, solimy, pieprzymy i smażymy ciągle mieszając.

Sposób II: W drugim przypadku rozpuszczamy masło i rozbijamy jaja bezpośrednio na patelnię. Mieszamy też zgodnie z naszymi przyzwyczajeniami. Pamiętajmy, że niektórzy wolą jajecznicę bardziej ściętą, czy np.: z nie pękniętymi żółtkami. Dlatego najpierw mieszamy białka, starając się, żeby żółtka nie pękły. W skrajnym przypadku żółtka miesza konsument na swoim talerzu.

ocena:

Jajecznica – przepis podstawowy

składniki

  • 2 jajka na osobę
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • #Dodatki do jajecznicy
  • tłuszcz- masło, słonina, olej, oliwa
  • dodatki – wędliny, boczek, słonina, kiełbasa, szynka, bekon, wszelkie sery, cebula, dymka ze szczypiorem, pomidor, papryka. W wersji kolacyjnej, czy obiadowej mamy też ryby, szpinak, grzyby i inne.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sposób I: Jajecznicę można generalnie przyrządzić na kilka sposobów, przy czym podstawowa różnica polega na potraktowaniu surowca, czyli jaj na początku obróbki. W pierwszym przypadku jaja rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy, przed wlaniem na patelnię. W trakcie roztrzepywania możemy wzbogacić zawartość, dodając trochę mleka, czy śmietany. Otrzymujemy wówczas wariant, jak go nazywam: barowy. Bardziej sycący i jest kwestią indywidualnych upodobań, czy smaczniejszy. Jaja wylewamy na rozgrzane masło, solimy, pieprzymy i smażymy ciągle mieszając.

Sposób II: W drugim przypadku rozpuszczamy masło i rozbijamy jaja bezpośrednio na patelnię. Mieszamy też zgodnie z naszymi przyzwyczajeniami. Pamiętajmy, że niektórzy wolą jajecznicę bardziej ściętą, czy np.: z nie pękniętymi żółtkami. Dlatego najpierw mieszamy białka, starając się, żeby żółtka nie pękły. W skrajnym przypadku żółtka miesza konsument na swoim talerzu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję