menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka gotujemy w osolonej wodzie, na twardo (7 minut). Jajo wraz z łupiną kroimy na pół i delikatnie, żeby nie uszkodzić skorupki, wydrążamy środek. Siekamy białko i żółtko z makrelą (lub miksujemy). Dodajemy trochę masła, posiekaną zieleninę, sok z cytryny i przyprawy. Napełniamy na powrót skorupki. Posypujemy z wierzchu tartą bułką i delikatnie uklepujemy. Topimy na patelni masło z olejem i układamy jaja skorupką do góry. Gdy się zarumienią kładziemy na talerz, wyłuskujemy ze skorupek. Ozdabiamy gałązką zieleniny i kawałkiem cytryny.

ocena:

Jajka faszerowane smażone

składniki

  • 10 jajek
  • pęczek koperku lub szczypiorku
  • tarta bułka
  • pół wędzonej makreli
  • sok z połowy cytryny
  • masło i olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka gotujemy w osolonej wodzie, na twardo (7 minut). Jajo wraz z łupiną kroimy na pół i delikatnie, żeby nie uszkodzić skorupki, wydrążamy środek. Siekamy białko i żółtko z makrelą (lub miksujemy). Dodajemy trochę masła, posiekaną zieleninę, sok z cytryny i przyprawy. Napełniamy na powrót skorupki. Posypujemy z wierzchu tartą bułką i delikatnie uklepujemy. Topimy na patelni masło z olejem i układamy jaja skorupką do góry. Gdy się zarumienią kładziemy na talerz, wyłuskujemy ze skorupek. Ozdabiamy gałązką zieleniny i kawałkiem cytryny.