menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cztery naczynia żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy na dno każdej miseczki mięso z kurczaka. Na wierzch wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak, żeby żółtko się nie rozlało. Przygotowujemy sos Mornay. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 15 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i masło. Jaja w miseczkach polewamy sosem i posypujemy drobno startym oscypkiem. Pieczemy 15 minut w gorącym piekarniku.

ocena:

Jajka sadzone z kurczakiem

składniki

  • 4 jajka
  • 150 g mięsa z ugotowanego kurczaka (najlepiej białego – z piersi)
  • 25 g oscypka
  • #Sos:
  • 200 ml mleka
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 żółtko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 15 g mąki
  • 35 g masła
  • sól, pieprz biały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cztery naczynia żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy na dno każdej miseczki mięso z kurczaka. Na wierzch wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak, żeby żółtko się nie rozlało. Przygotowujemy sos Mornay. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 15 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i masło. Jaja w miseczkach polewamy sosem i posypujemy drobno startym oscypkiem. Pieczemy 15 minut w gorącym piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję