menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka układamy w garnku, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki razem z łupinami, sól i kminek. Zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny, aż cebula całkowicie się rozgotuje. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy jaja i delikatnie obtłukujemy skorupki, tak, żeby nie odpadły. Obtłuczone jaja wkładamy z powrotem do garnka i odstawiamy na 24 godziny. Jajo po obraniu ma wzór marmuru. Podajemy z sosami lub z chrzanem. Gdybyśmy chcieli zrobić jaja polsko-chińskie, to zamiast wywaru z cebuli  i łupin, powinniśmy użyć wywaru z czarnej herbaty.

ocena:

Jajka w kminku po staropolsku 2 inaczej jajka paszetowe

składniki

  • 10 jajek
  • 150 g kminku
  • 700 g cebuli
  • 1 łyżka soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka układamy w garnku, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki razem z łupinami, sól i kminek. Zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny, aż cebula całkowicie się rozgotuje. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy jaja i delikatnie obtłukujemy skorupki, tak, żeby nie odpadły. Obtłuczone jaja wkładamy z powrotem do garnka i odstawiamy na 24 godziny. Jajo po obraniu ma wzór marmuru. Podajemy z sosami lub z chrzanem. Gdybyśmy chcieli zrobić jaja polsko-chińskie, to zamiast wywaru z cebuli  i łupin, powinniśmy użyć wywaru z czarnej herbaty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję