menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wodę zagotowujemy z octem. Jaja rozbijamy na talerzyk tak, żeby nie rozbić żółtek. Następnie zsuwamy delikatnie jaja z talerzyka do wrzącej wody. Gotujemy 3-5 minut, obracając je łyżką cedzakową, po to, by białko owinęło żółtko. Potem wyjmujemy jaja ostrożnie łyżką cedzakową na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, lub polewamy sosem np.: holenderskim – wtedy otrzymujemy jaja po benedyktyńsku – lub beszamelowym, Aurora itp. Tak przyrządzone jaja można również podać na grzankach, pieczonej wędzonce, lub zapiec, a także opanierować i obsmażyć.

ocena:

Jajka w koszulkach, tzw.: perduty lub jajka poszetowe

składniki

  • 2 jajka
  • 3 łyżki octu winnego na 1 l wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wodę zagotowujemy z octem. Jaja rozbijamy na talerzyk tak, żeby nie rozbić żółtek. Następnie zsuwamy delikatnie jaja z talerzyka do wrzącej wody. Gotujemy 3-5 minut, obracając je łyżką cedzakową, po to, by białko owinęło żółtko. Potem wyjmujemy jaja ostrożnie łyżką cedzakową na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, lub polewamy sosem np.: holenderskim – wtedy otrzymujemy jaja po benedyktyńsku – lub beszamelowym, Aurora itp. Tak przyrządzone jaja można również podać na grzankach, pieczonej wędzonce, lub zapiec, a także opanierować i obsmażyć.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję