X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z mąki i jaj

Jajka w koszulce zapiekane z sosem typu Mornay

Jajka w koszulce zapiekane z sosem typu Mornay to wyjątkowe danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Ta wyrafinowana przekąska doskonale sprawdzi się na przyjęciach, romantycznej kolacji lub rodzinnej uczcie. Spróbuj naszego prostego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można przygotować wyjątkową potrawę!

Jajka w koszulce zapiekane z sosem Mornay

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka octu
  • 800 g świeżego lub 500 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier

Sos typu Mornay:

  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 50 g ostrego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 30 g mąki
  • 70 g masła
  • sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Szpinak płuczemy i gotujemy w lekko posłodzonym wrzątku z dodatkiem pokrojonego czosnku. Po kilku minutach, gdy liście są miękkie, wyjmujemy je i hartujemy przez chwilę pod zimną wodą. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy dno liśćmi szpinaku.

Krok 2:

Gotujemy jaja w koszulkach. Do wrzątku dodajemy octu i rozbijamy po jednym jajku nad powierzchnią wody. Po ugotowaniu wyławiamy je i układamy na szpinaku.

Krok 3:

W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszając, aby powstała biała zasmażka. Następnie dolewamy mleko ze śmietanką, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy utarty ser, żółtko i resztę masła.

Krok 4:

Zalewamy jaja sosem Mornay i posypujemy całość tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w temperaturze 150°C, aż ser się lekko zarumieni.

Jajka w Koszulce z Sosem Mornay

Gotowe jajka w koszulce zapiekane z sosem Mornay są teraz gotowe do podania! Ta wyjątkowa przekąska z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że będą chcieli więcej. Nie czekaj, wypróbuj nasz prosty przepis już dziś i zaskocz wszystkich swoim kulinarnym talentem!

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również