menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szpinak płuczemy i wrzucamy do lekko posłodzonego wrzątku z dodatkiem pokrojonego czosnku. Po kilku minutach, gdy liście są miękkie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i “hartujemy” przez chwilę pod zimną wodą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i dno wykładamy liśćmi szpinaku. Jeśli chcemy, możemy je wcześniej posiekać. Jeśli używamy szpinaku mrożonego, to najpierw go rozmrażamy, odcedzamy wodę, a następnie doprawiamy roztartym czosnkiem i szczyptą cukru. Jaja gotujemy w koszulkach. Do wrzątku dodajemy łyżeczkę octu i nad powierzchnią wody rozbijamy po jednym jajku, obracamy je w wodzie łyżką cedzakową, a gdy białko jest już ścięte, wyławiamy i układamy kolejno na szpinaku. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, następnie utarty ser. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i masło. Zalewamy jaja sosem i posypujemy całość tartym żółtym serem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 150 C, aż ser się lekko zarumieni.

ocena:

Jajka zapiekane 2

składniki

  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka octu
  • 800 g świeżego lub 500 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier
  • #Sos typu Mornay
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 50 g ostrego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 30 g mąki
  • 70 g masła
  • sól, pieprz biały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szpinak płuczemy i wrzucamy do lekko posłodzonego wrzątku z dodatkiem pokrojonego czosnku. Po kilku minutach, gdy liście są miękkie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i “hartujemy” przez chwilę pod zimną wodą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i dno wykładamy liśćmi szpinaku. Jeśli chcemy, możemy je wcześniej posiekać. Jeśli używamy szpinaku mrożonego, to najpierw go rozmrażamy, odcedzamy wodę, a następnie doprawiamy roztartym czosnkiem i szczyptą cukru. Jaja gotujemy w koszulkach. Do wrzątku dodajemy łyżeczkę octu i nad powierzchnią wody rozbijamy po jednym jajku, obracamy je w wodzie łyżką cedzakową, a gdy białko jest już ścięte, wyławiamy i układamy kolejno na szpinaku. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, następnie utarty ser. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i masło. Zalewamy jaja sosem i posypujemy całość tartym żółtym serem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 150 C, aż ser się lekko zarumieni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję