menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawionego jarząbka myjemy i osuszamy. Jagody jałowca rozcieramy z solą i nacieramy nimi jarząbka w środku i na zewnątrz. Owijamy go słoniną i obwiązujemy. Brytfankę smarujemy olejem i wkładamy do niej jarząbka. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Polewamy go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Osobno robimy grzanki na maśle. Gdy jarząbek się upiecze (po 40-50 minutach), zdejmujemy nitkę, dzielimy go na pół i podajemy na grzankach, polewamy sosem z pieczenia.

ocena:

Jarząbek pieczony

składniki

  • 1 jarząbek
  • 2 płaty słoniny
  • 2 jagody jałowca
  • 2 kromki bułki pszennej lub pieczywa tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawionego jarząbka myjemy i osuszamy. Jagody jałowca rozcieramy z solą i nacieramy nimi jarząbka w środku i na zewnątrz. Owijamy go słoniną i obwiązujemy. Brytfankę smarujemy olejem i wkładamy do niej jarząbka. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Polewamy go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Osobno robimy grzanki na maśle. Gdy jarząbek się upiecze (po 40-50 minutach), zdejmujemy nitkę, dzielimy go na pół i podajemy na grzankach, polewamy sosem z pieczenia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję