X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Jarzębina do mięs

Składniki

  • 500 g owoców jarzębiny bez gałązek
  • 500 g jabłek
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g rodzynek

Sposób przygotowania

Zblanszowaną lub przemrożoną jarzębinę myjemy i osączamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do jarzębiny. Około połowy owoców i cały cukier wrzucamy do rondla i dusić półtorej godziny. Rondel zdejmujemy z ognia, gdy owoce są rozgotowane. Masę studzimy i przecieramy przez sito. Pozostałe na sicie skórki wyrzucamy. Czosnek drobno siekamy. Rodzynki dokładnie płuczemy i pozostawiamy na sicie do obcieknięcia.. Pozostałą jarzębinę oraz jabłka wrzucamy do przecieru, dodajemy czosnek, rodzynki i przyprawy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dusimy 10 minut. SW razie potrzeby dosładzamy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Słoiki po umyciu wyparzamy wrzątkiem, napełniamy gorącą jarzębiną, zamykamy i odwracamy do góry dnem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również