menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W celu przygotowania sofrito w garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i paprykę następnie dusimy ok. 5 minut, często mieszając. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy pomidory, dolewamy wody i zagotowujemy na silnym ogniu. Potem dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przecieramy przez sito lub miksujemy, dolewamy wino i doprawiamy solą do smaku.

Pomidory wydrążamy, lekko solimy w środku, a następnie odwracamy i kładziemy na ok. 10 minut w celu wycieknięcia soku. Możemy je dodatkowo osuszyć w środku papierowymi serwetkami. Ścinamy końce papryk i usuwamy nasiona. Kabaczki obieramy, przekrajamy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy na tzw. „łódeczki” o dł. ok. 6 cm. To samo robimy z ziemniakami.

Tak przygotowane warzywa, nadziewamy farszem i oprócz pomidorów kładziemy do żaroodpornego naczynia szczelnie je przykrywając. Zapiekamy ok. 45 minut, po czym wkładamy pomidory i zapiekamy jeszcze przez następne 15 minut. Podajemy na tym samym półmisku z dodatkiem np. zielonej sałaty.

ocena:

Jarzyny faszerowane – Legumbres relianas

składniki

  • 4 dojrzałe i twarde pomidory
  • 4 papryki
  • 2 średniej wielkości kabaczki
  • 4 duże ziemniaki

Sofrito

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 drobno posiekana, średniej wielkości cebula
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 4 łyżki papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 pomidory obrane ze skórki i pozbawione pestek
  • szklanka wody, sól
  • pół szklanki białego wytrawnego wina.

Nadzienie

  • 750 g cielęciny
  • 150 g wędzonej szynki
  • średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W celu przygotowania sofrito w garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i paprykę następnie dusimy ok. 5 minut, często mieszając. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy pomidory, dolewamy wody i zagotowujemy na silnym ogniu. Potem dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przecieramy przez sito lub miksujemy, dolewamy wino i doprawiamy solą do smaku.

Pomidory wydrążamy, lekko solimy w środku, a następnie odwracamy i kładziemy na ok. 10 minut w celu wycieknięcia soku. Możemy je dodatkowo osuszyć w środku papierowymi serwetkami. Ścinamy końce papryk i usuwamy nasiona. Kabaczki obieramy, przekrajamy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy na tzw. „łódeczki” o dł. ok. 6 cm. To samo robimy z ziemniakami.

Tak przygotowane warzywa, nadziewamy farszem i oprócz pomidorów kładziemy do żaroodpornego naczynia szczelnie je przykrywając. Zapiekamy ok. 45 minut, po czym wkładamy pomidory i zapiekamy jeszcze przez następne 15 minut. Podajemy na tym samym półmisku z dodatkiem np. zielonej sałaty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję