X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki

Kabaczki po marsylsku

Składniki

  • 4 kabaczki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże dojrzale pomidory
  • 5 łyżek ryżu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kabaczki myjemy, kroimy w plasterki, a jeśli mają grubą skórkę - obieramy i kroimy. Solimy i odstawiamy na bok, żeby puściły sok. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory, a po 5 minutach kabaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem pół godziny. Ryż płuczemy i osaczamy. Dodajemy do warzyw i mieszamy widelcem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Jeśli po 20 minutach ryż będzie zbyt twardy, dodajemy odrobinę wrzącej wody i dusimy dodatkowe 5 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również