menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kabaczki myjemy, kroimy w plasterki, a jeśli mają grubą skórkę – obieramy i kroimy. Solimy i odstawiamy na bok, żeby puściły sok. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory, a po 5 minutach kabaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem pół godziny. Ryż płuczemy i osaczamy. Dodajemy do warzyw i mieszamy widelcem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Jeśli po 20 minutach ryż będzie zbyt twardy, dodajemy odrobinę wrzącej wody i dusimy dodatkowe 5 minut.

ocena:

Kabaczki po marsylsku

składniki

  • 4 kabaczki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże dojrzale pomidory
  • 5 łyżek ryżu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kabaczki myjemy, kroimy w plasterki, a jeśli mają grubą skórkę – obieramy i kroimy. Solimy i odstawiamy na bok, żeby puściły sok. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory, a po 5 minutach kabaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem pół godziny. Ryż płuczemy i osaczamy. Dodajemy do warzyw i mieszamy widelcem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Jeśli po 20 minutach ryż będzie zbyt twardy, dodajemy odrobinę wrzącej wody i dusimy dodatkowe 5 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję