menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kabaczki po umyciu obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Wszystkie warzywa myjemy: cebulę kroimy w kostkę, fasolkę kroimy na kawałki, pomidory po sparzeniu wrzątkiem kroimy w kostkę, marchewkę w pół plasterki. Ryż płuczemy, osączamy i smażymy kilka minut na oleju, dodajemy wszystkie warzywa łącznie z miąższem kabaczków i razem smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Napełniamy farszem kabaczki. Brytfankę smarujemy masłem, układamy w niej kabaczki, podlewamy wywarem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem polewamy śmietaną lub jeśli wolimy, to jogurtem. Posiekany i utarty z odrobiną soli czosnek dodajemy do masła, którym smarujemy brytfankę lub do sosu śmietanowego. Można też dodać trochę świeżych ziół.

ocena:

Kabaczki z farszem wegetariańskim

składniki

  • 1 kg kabaczków
  • kilka pomidorów
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • pół szklanki ryżu
  • 125 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany
  • kilka łyżek oleju
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kabaczki po umyciu obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Wszystkie warzywa myjemy: cebulę kroimy w kostkę, fasolkę kroimy na kawałki, pomidory po sparzeniu wrzątkiem kroimy w kostkę, marchewkę w pół plasterki. Ryż płuczemy, osączamy i smażymy kilka minut na oleju, dodajemy wszystkie warzywa łącznie z miąższem kabaczków i razem smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Napełniamy farszem kabaczki. Brytfankę smarujemy masłem, układamy w niej kabaczki, podlewamy wywarem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem polewamy śmietaną lub jeśli wolimy, to jogurtem. Posiekany i utarty z odrobiną soli czosnek dodajemy do masła, którym smarujemy brytfankę lub do sosu śmietanowego. Można też dodać trochę świeżych ziół.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję