X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDziczyzna

Kaczka na dziko z owocami Macieja Kuronia

Kaczka staję się coraz bardziej popularna. Dostępna jest w praktycznie każdym większym sklepie, świeża lub mrożona. Bardzo mnie to cieszy, bo jestem fanem mięsa kaczego. Kaczka na dziko z owocami z przepisu mojego taty Macieja to fantastyczne danie. Połączenie mięsa z owocami zawsze się udaje. 

Kaczka na dziko z owocami Macieja Kuronia

Składniki:

  • 2 kaczki
  • 2 kg kwaśnych jabłek (można użyć pomarańczy, grejpfrutów, agrestu, winogron lub kiwi)
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml żubrówki
  • po 1 łyżeczce: estragonu, rozmarynu i majeranku
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz
Marynata
  • 300 g włoszczyzny (seler, pietruszka, marchewka)
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 jagód jałowca
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Krok 1:

Kaczki umyj, osusz i natrzyj mieszanką przygotowaną z oleju, posiekanego czosnku, estragonu, majeranku, rozmarynu, soli i pieprzu oraz żubrówki. Następnie odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2:

Zetrzyj na tarce warzywa, dodaj zioła i gotuj w 500 ml wody około 15 minut. Dodaj wino, następnie zagotowuj. Ostudź marynatę.

Krok 3:

Kaczki włoży do kamiennego lub np. szklanego naczynia i zalej marynatą. Odstaw na 12-24 godziny do lodówki i co jakiś czas przekładaj na drugą stronę. Następnie kaczki wyjmij z marynaty, obsusz.

Krok 4:

Faszeruj obranymi i wypestkowanymi, a jeśli trzeba podzielonymi w cząstki owocami. Nafaszerowane kaczki zszyj lub np. zepnij wykałaczkami, włóż je do brytfanny, następnie do piekarnika. Piecz około 2 godziny (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy sok).

Krok 5:

W trakcie pieczenia kaczki polewaj powstałym sosem, a wytopiony tłuszcz odlewaj łyżką. Sos uzupełniaj przecedzoną marynatą. Do sosu możesz dodać galaretkę owocową i przyprawić solą i pieprzem.

Krok 6:

Po upieczeniu kaczki podziel na porcje, polej sosem i obłóż owocami. Dodatkowo obok każdej porcji możesz położyć wydrążoną gruszkę lub np. jabłko wypełnione czerwonymi borówkami. Owoce przed podaniem wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również