menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaczki myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przygotowanego z oleju, posiekanego czosnku, estragonu, majeranku, rozmarynu, soli i pieprzu oraz żubrówki. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ścieramy na tarce warzywa, dodajemy zioła i gotujemy w 500 ml wody około 15 minut. Dodajemy wino i zagotowujemy. Studzimy marynatę. Kaczki wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 12-24 godziny do lodówki i co jakiś czas przekładamy na drugą stronę. Następnie kaczki wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Faszerujemy obranymi i wypestkowanymi, a jeśli trzeba podzielonymi w cząstki owocami. Nafaszerowane kaczki zszywamy lub spinamy wykałaczkami i w brytfannie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia kaczki polewamy powstałym sosem, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką. Sos uzupełniamy przecedzoną marynatą. Do sosu możemy dodać galaretkę owocową i przyprawić solą i pieprzem. Po upieczeniu kaczki dzielimy na porcje, polewamy sosem i obkładamy owocami. Dodatkowo obok każdej porcji możemy położyć wydrążoną gruszkę lub jabłko wypełnione czerwonymi borówkami. Owoce przed podaniem wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. W ten sam sposób możemy przygotować gęś na dziko z owocami

ocena:

Kaczka na dziko z owocami

składniki

  • 2 kaczki
  • 2 kg kwaśnych jabłek (można użyć pomarańczy, grejpfrutów, agrestu, winogron lub kiwi)
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml żubrówki
  • po 1 łyżeczce: estragonu, rozmarynu i majeranku
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz
Marynata
  • 300 g włoszczyzny (seler, pietruszka, marchewka)
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 jagód jałowca
  • 2 liście laurowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaczki myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przygotowanego z oleju, posiekanego czosnku, estragonu, majeranku, rozmarynu, soli i pieprzu oraz żubrówki. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ścieramy na tarce warzywa, dodajemy zioła i gotujemy w 500 ml wody około 15 minut. Dodajemy wino i zagotowujemy. Studzimy marynatę. Kaczki wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 12-24 godziny do lodówki i co jakiś czas przekładamy na drugą stronę. Następnie kaczki wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Faszerujemy obranymi i wypestkowanymi, a jeśli trzeba podzielonymi w cząstki owocami. Nafaszerowane kaczki zszywamy lub spinamy wykałaczkami i w brytfannie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia kaczki polewamy powstałym sosem, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką. Sos uzupełniamy przecedzoną marynatą. Do sosu możemy dodać galaretkę owocową i przyprawić solą i pieprzem. Po upieczeniu kaczki dzielimy na porcje, polewamy sosem i obkładamy owocami. Dodatkowo obok każdej porcji możemy położyć wydrążoną gruszkę lub jabłko wypełnione czerwonymi borówkami. Owoce przed podaniem wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. W ten sam sposób możemy przygotować gęś na dziko z owocami

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję