menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawioną kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kaczkę na kilka minut. Wyjmujemy i osuszamy ściereczką. Nakłuwamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki bejcy i dokładnie smarujemy nią całą kaczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.

ocena:

Kaczka po pekińsku

składniki

  • 1 kaczka

Do przybrania

  • 12 cebulek dymek (zielonych części) pokrojonych w słupki o długości 6 cm
  • 1 obrany ogórek pokrojony w słupki o długości 6 cm

Bejca

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml wódki żytniej
  • po 1 łyżeczce octu winnego i oleju
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 goździki
  • po szczypcie anyżku, kopru włoskiego i cynamonu, sól, pieprz

Sos śliwkowy

  • 250 g śliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml sherry
  • po dużej szczypcie ostrej papryki, imbiru i cynamonu
  • 30 placuszków mandaryńskich

Placuszki mandaryńskie

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawioną kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kaczkę na kilka minut. Wyjmujemy i osuszamy ściereczką. Nakłuwamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki bejcy i dokładnie smarujemy nią całą kaczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję