X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Kaczka z fasolką

Składniki

  • 1 kaczka lub 1 kg piersi z kaczki
  • 300 g białej fasoli
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty i marchewki
  • 1 l wywaru (może być z kostki)
  • 500 g pomidorów
  • pół łyżeczki suszonego cząbru
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaczkę płuczemy, osuszamy i dzielimy na osiem części. Jeżeli mamy do dyspozycji piersi z kaczki, to również dzielimy je na części. Oprószamy solą i pieprzem, odkładamy. Fasolkę moczymy w niewielkiej ilości wody (tak, żeby fasolka była przykryta), jeżeli to możliwe pozostawiamy fasolkę w wodzie przez całą noc. Następnego dnia warzywa kroimy w talarki i słupki, cebulę i czosnek obieramy i siekamy. W brytfannie rozgrzewamy olej i obsmażamy porcje kaczki z wszystkich stron, wyjmujemy i smażymy na tym samym tłuszczu cebulę, czosnek, a następnie warzywa. Gdy wszystkie składniki się podsmażą, dolewamy wywar, wrzucamy fasolkę, cząber, a na końcu kaczkę. Gotujemy 90 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Dodajemy je do kaczki i gotujemy razem jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również