menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafiory dokładnie płuczemy, dzielimy na różyczki. Gruszki myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na drobne cząstki. Zalewamy kalafiora posolonym wrzątkiem i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy gruszki i gotujemy razem, aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i przecieramy przez sito lub miksujemy z dodatkiem przypraw, tartej bułki i jaj. Osobno przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę i pieczarki myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki czyścimy. Paprykę i pieczarki kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami masę kalafiorową, paprykę, pieczarki, cebulę. Całość przykrywamy warstwą masy kalafiorowej. Wstawiamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 35-45 minut. Przed podaniem posypujemy zapiekankę posiekaną natką pietruszki. Ten przysmak z kuchni żydowskiej podawany jest jako dodatek do mięsa.

ocena:

Kalafior zapiekany po żydowsku

składniki

  • 1 duży kalafior lub dwa małe (razem powyżej 1 kg)
  • 5 jajek
  • 500 g gruszek
  • 500 g pieczarek
  • 500 g papryki
  • 2-3 cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 60 g tartej bułki
  • po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafiory dokładnie płuczemy, dzielimy na różyczki. Gruszki myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na drobne cząstki. Zalewamy kalafiora posolonym wrzątkiem i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy gruszki i gotujemy razem, aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i przecieramy przez sito lub miksujemy z dodatkiem przypraw, tartej bułki i jaj. Osobno przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę i pieczarki myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki czyścimy. Paprykę i pieczarki kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami masę kalafiorową, paprykę, pieczarki, cebulę. Całość przykrywamy warstwą masy kalafiorowej. Wstawiamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 35-45 minut. Przed podaniem posypujemy zapiekankę posiekaną natką pietruszki. Ten przysmak z kuchni żydowskiej podawany jest jako dodatek do mięsa.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję