menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafiora płuczemy, dzielimy na różyczki i blanszujemy, tzn.: wkładamy na 1-2 minuty do wrzątku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim różyczki kalafiora i polewamy śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem lub sosem beszamelowym. Posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy ok. pół godziny w temperaturze 180ºC. Posypujemy posiekaną dymką. W podobny sposób przygotowujemy inne warzywa, np.: pory, cykorię, czy szparagi. Jeśli używamy sosu serowego, to oczywiście nie posypujemy warzyw dodatkowo tartym żółtym serem.

ocena:

Kalafior zapiekany z serem

składniki

  • 1 duży kalafior
  • pęczek dymki
  • 150 g ostrego tartego żółtego sera (np. oscypka)
  • 250–400 ml śmietany lub 400 ml sosu beszamelowego lub serowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kalafiora płuczemy, dzielimy na różyczki i blanszujemy, tzn.: wkładamy na 1-2 minuty do wrzątku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim różyczki kalafiora i polewamy śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem lub sosem beszamelowym. Posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy ok. pół godziny w temperaturze 180ºC. Posypujemy posiekaną dymką. W podobny sposób przygotowujemy inne warzywa, np.: pory, cykorię, czy szparagi. Jeśli używamy sosu serowego, to oczywiście nie posypujemy warzyw dodatkowo tartym żółtym serem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję