menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karkówkę pokrój na 4-5 plastrów. Natrzyj majerankiem, utartym czosnkiem, mieloną kolendrą, olejem roślinnym oraz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut, w tym czasie przygotuj surówkę.

Czerwoną kapustę bardzo drobno posiekaj, posyp solą, cukrem ugnieć rękoma aż puści soki (lepiej rób to w gumowych rękawiczkach, inaczej nie domyjesz rąk). Dodaj drobno starte jabłko, marchewkę, jogurt, majonez, chrzan oraz sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Karkówkę podsmaż z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Mięso podlej szklanką wody, dodaj goździki, liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na średnim ogniu, przez 30 minut. 

Podawaj w chrupiącej bułce z ziarnami z dodatkami: ogórkiem, czerwoną cebulą i sosem do karkówki i żeberek.

ocena:

Kanapka z karkówką i czerwoną kapustą

składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sos do karkówki i żeberek Roleski
  • sól, pieprz
  • Dodatki: świeży ogórek, czerwona cebula

 

Czerwona kapusta:

 

  • 300g czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchew
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karkówkę pokrój na 4-5 plastrów. Natrzyj majerankiem, utartym czosnkiem, mieloną kolendrą, olejem roślinnym oraz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut, w tym czasie przygotuj surówkę.

Czerwoną kapustę bardzo drobno posiekaj, posyp solą, cukrem ugnieć rękoma aż puści soki (lepiej rób to w gumowych rękawiczkach, inaczej nie domyjesz rąk). Dodaj drobno starte jabłko, marchewkę, jogurt, majonez, chrzan oraz sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Karkówkę podsmaż z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Mięso podlej szklanką wody, dodaj goździki, liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na średnim ogniu, przez 30 minut. 

Podawaj w chrupiącej bułce z ziarnami z dodatkami: ogórkiem, czerwoną cebulą i sosem do karkówki i żeberek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję