menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kromki chleba smarujemy masłem i kroimy na połówki. Twarożek miksujemy z obranym jajkiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego posiekane zioła. Na każdą kanapkę nakładamy najpierw twarożek, a potem przybieramy kanapkę plasterkami rzodkiewki i ogórka. Oczywiście do przybrania możemy użyć wszelkiej zieleniny, a zamiast zaproponowanej pasty każdej innej z rozdziału o pastach i musach. Polecam również dla wariantu wegetariańskiego zamiast masła np. pastę z bobu. Jeśli używamy chleba pszennego, to kanapki możemy posypać ziarnami słonecznika lub szczyptą zmielonych orzechów laskowych.

ocena:

Kanapka z twarożkiem

składniki

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego, może też być chleb słonecznikowy, orzechowy, czy inny smakowy
  • 100 g świeżego twarożku
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 rzodkiewki
  • pół świeżego ogórka
  • zioła, najlepiej świeże: bazylia, tymianek, mięta
  • masło do posmarowania
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kromki chleba smarujemy masłem i kroimy na połówki. Twarożek miksujemy z obranym jajkiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego posiekane zioła. Na każdą kanapkę nakładamy najpierw twarożek, a potem przybieramy kanapkę plasterkami rzodkiewki i ogórka. Oczywiście do przybrania możemy użyć wszelkiej zieleniny, a zamiast zaproponowanej pasty każdej innej z rozdziału o pastach i musach. Polecam również dla wariantu wegetariańskiego zamiast masła np. pastę z bobu. Jeśli używamy chleba pszennego, to kanapki możemy posypać ziarnami słonecznika lub szczyptą zmielonych orzechów laskowych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję