menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapary po polsku są przygotowywane z zielonych, niedojrzałych owoców nasturcji. Owoce myjemy, osączamy, najlepiej układając je na rozłożonej ściereczce. Następnie przesypujemy solą i po przykryciu talerzykiem, zostawiamy je na 24 godziny. Po 24 godz. Płuczemy owoce nasturcji i zalewamy przegotowanym 2% octem, ponownie pozostawiając je na 24 godz. Po upływie kolejnych 24 godzin zlewamy ocet i wkładamy owoce nasturcji do małych słoików. Przygotowujemy zalewę, gotując razem 250 ml octu – najlepiej owocowego własnej roboty – obrane, pokrojone na ćwiartki szalotki oraz wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min w temp. 85-90ºC.

ocena:

Kapary po polsku

składniki

  • 500 g niedojrzałych owoców nasturcji
  • kilkanaście sztuk małych szalotek
  • po kilka: liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka listków estragonu
  • ocet
  • 200 g soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapary po polsku są przygotowywane z zielonych, niedojrzałych owoców nasturcji. Owoce myjemy, osączamy, najlepiej układając je na rozłożonej ściereczce. Następnie przesypujemy solą i po przykryciu talerzykiem, zostawiamy je na 24 godziny. Po 24 godz. Płuczemy owoce nasturcji i zalewamy przegotowanym 2% octem, ponownie pozostawiając je na 24 godz. Po upływie kolejnych 24 godzin zlewamy ocet i wkładamy owoce nasturcji do małych słoików. Przygotowujemy zalewę, gotując razem 250 ml octu – najlepiej owocowego własnej roboty – obrane, pokrojone na ćwiartki szalotki oraz wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min w temp. 85-90ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję