menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby i śliwki bez pestek płuczemy i moczymy, następnie osobno gotujemy. Kapustę kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zrumieni, dodajemy mąkę. Dodajemy do wywaru cebulę z mąką, pokrojone ugotowane śliwki i grzyby, a także wywary ze śliwek i grzybów oraz przyprawy. Chwile razem gotujemy, doprawiamy do smaku. Osobno podajemy ugotowane ziemniaki ze skwarkami ze słoniny.

ocena:

Kapuśniak staropolski

składniki

  • 2 l wywaru
  • 30 g suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • majeranek, kminek
  • sól, pieprz
  • osobno: 700 g ziemniaków, słonina

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby i śliwki bez pestek płuczemy i moczymy, następnie osobno gotujemy. Kapustę kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zrumieni, dodajemy mąkę. Dodajemy do wywaru cebulę z mąką, pokrojone ugotowane śliwki i grzyby, a także wywary ze śliwek i grzybów oraz przyprawy. Chwile razem gotujemy, doprawiamy do smaku. Osobno podajemy ugotowane ziemniaki ze skwarkami ze słoniny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję