menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki moczymy, usuwamy pestki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kapustę płuczemy, kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy mąkę i gdy się zarumieni dodajemy do kapuśniaku. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w plastry. Do kapuśniaku wrzucamy pokrojone śliwki, cytrynę oraz wszystkie przyprawy. Podajemy z okraszonymi tłuszczem ugotowanymi ziemniakami

ocena:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty ze śliwkami

składniki

 

  • 2 l wywaru
  • pół główki białej kapusty
  • 2 cebule
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, cukier

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki moczymy, usuwamy pestki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kapustę płuczemy, kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy mąkę i gdy się zarumieni dodajemy do kapuśniaku. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w plastry. Do kapuśniaku wrzucamy pokrojone śliwki, cytrynę oraz wszystkie przyprawy. Podajemy z okraszonymi tłuszczem ugotowanymi ziemniakami

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję