menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka gotujemy do miękkości w 2 litrach wody, następnie oddzielamy mięso od kości. Kapustę kroimy i gotujemy w wywarze z żeberek, dodajemy kminek. Na koniec zagęszczamy zupę zasmażką zrobioną na usmażonej cebuli, wkładamy pokrojone żeberka i przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Osobno podaje się ziemniaki okraszone skwarkami.

ocena:

Kapuśniok – Śląsk

składniki

  • 500 g żeberek wędzonych lub świeżych
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka gotujemy do miękkości w 2 litrach wody, następnie oddzielamy mięso od kości. Kapustę kroimy i gotujemy w wywarze z żeberek, dodajemy kminek. Na koniec zagęszczamy zupę zasmażką zrobioną na usmażonej cebuli, wkładamy pokrojone żeberka i przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Osobno podaje się ziemniaki okraszone skwarkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję