X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Kapuśniok – Śląsk

Składniki

  • 500 g żeberek wędzonych lub świeżych
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Żeberka gotujemy do miękkości w 2 litrach wody, następnie oddzielamy mięso od kości. Kapustę kroimy i gotujemy w wywarze z żeberek, dodajemy kminek. Na koniec zagęszczamy zupę zasmażką zrobioną na usmażonej cebuli, wkładamy pokrojone żeberka i przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Osobno podaje się ziemniaki okraszone skwarkami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również