menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Osobno moczymy i gotujemy fasolę aż do miękkości. Szatkowaną bardzo cienko kapustę czerwoną wrzucamy na gotującą osoloną wodę, dodajemy trochę octu. Gdy się dobrze zagotuje, mieszamy ją, odcedzamy na durszlaku, aż odcieknie woda. Zasmażamy w rondelku 40 g masła z łyżką mąki na biało, rozprowadzamy czerwonym winem. Do zagotowanego sosu dodajemy kapustę, dodajemy fasole i dusimy na wolnym ogniu, podlewając pozostałym winem. Trzeba często mieszać, żeby potrawa się nie przypaliła.

ocena:

Kapusta wigilijna z Kurowa (Małopolska)

składniki

-1 czerwona kapusta średniej wielkości
-400 g fasoli
-2 łyżki octu spirytusowego
-150 g czerwonego wytrawnego wina
-1 łyżka mąki
-40 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Osobno moczymy i gotujemy fasolę aż do miękkości. Szatkowaną bardzo cienko kapustę czerwoną wrzucamy na gotującą osoloną wodę, dodajemy trochę octu. Gdy się dobrze zagotuje, mieszamy ją, odcedzamy na durszlaku, aż odcieknie woda. Zasmażamy w rondelku 40 g masła z łyżką mąki na biało, rozprowadzamy czerwonym winem. Do zagotowanego sosu dodajemy kapustę, dodajemy fasole i dusimy na wolnym ogniu, podlewając pozostałym winem. Trzeba często mieszać, żeby potrawa się nie przypaliła.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję