menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczywiście, jak w przypadku każdych warzyw, najlepsze są młode jarzyny. Z kapusty usuwamy brzydkie, wierzchnie liście. Pozostałą główkę dzielimy na cztery części. Gotujemy osoloną i lekko posłodzoną wodę. Do wrzątku wrzucamy ćwiartki włoskiej kapusty i gotujemy około 15 minut. W tym czasie kroimy wędzonkę w kostkę i smażymy na maśle. Następnie odcedzamy kapustę, wycinamy z niej głąby i układamy na talerzach. Polewamy ją tłuszczem ze stopionego boczku i posypujemy skwarkami. Taka kapusta smakuje również polana masłem z tartą bułką lub samym masłem i posypana delikatnie posiekaną dymką.

ocena:

Kapusta włoska z wody

składniki

  • 1 nieduża główka włoskiej kapusty
  • 200 g wędzonki lub boczku
  • 4 łyżki masła
  • cukier, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczywiście, jak w przypadku każdych warzyw, najlepsze są młode jarzyny. Z kapusty usuwamy brzydkie, wierzchnie liście. Pozostałą główkę dzielimy na cztery części. Gotujemy osoloną i lekko posłodzoną wodę. Do wrzątku wrzucamy ćwiartki włoskiej kapusty i gotujemy około 15 minut. W tym czasie kroimy wędzonkę w kostkę i smażymy na maśle. Następnie odcedzamy kapustę, wycinamy z niej głąby i układamy na talerzach. Polewamy ją tłuszczem ze stopionego boczku i posypujemy skwarkami. Taka kapusta smakuje również polana masłem z tartą bułką lub samym masłem i posypana delikatnie posiekaną dymką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję