menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę lekko odciskamy i sprawdzamy, czy nie jest za kwaśna, ewentualnie płuczemy ją i odciskamy ponownie, chociaż osobiście jestem przeciwnikiem płukania kiszonej kapusty,  bo w ten sposób tracimy cenne mikroelementy i różne walory smakowe. Radzę odcisnąć kapustę bez płukania i sok z kiszonej kapusty pozostawić na później. Po odciśnięciu zalewamy ją 2 szklankami wody i gotujemy aż do miękkości. Grzyby najpierw moczymy przez 2 godziny w niewielkiej ilości wody, a następnie gotujemy również do miękkości. Dobrze jest użyć podwójnej ilości grzybów, z których połowę wykorzystamy do uszek, a cały wywar wlejemy do kapusty. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i także dodajemy do kapusty. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle, oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy zasmażkę z cebulą do kapusty, dokładnie mieszamy i gotujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, a jeśli wydaje nam się dla odmiany za mało kwaśna, to dodajemy również odłożony wcześniej sok z kapusty.

ocena:

Kapusta z grzybami

składniki

1 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
1 duża cebula
3 łyżki masła lub oleju
1 łyżka mąki
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę lekko odciskamy i sprawdzamy, czy nie jest za kwaśna, ewentualnie płuczemy ją i odciskamy ponownie, chociaż osobiście jestem przeciwnikiem płukania kiszonej kapusty,  bo w ten sposób tracimy cenne mikroelementy i różne walory smakowe. Radzę odcisnąć kapustę bez płukania i sok z kiszonej kapusty pozostawić na później. Po odciśnięciu zalewamy ją 2 szklankami wody i gotujemy aż do miękkości. Grzyby najpierw moczymy przez 2 godziny w niewielkiej ilości wody, a następnie gotujemy również do miękkości. Dobrze jest użyć podwójnej ilości grzybów, z których połowę wykorzystamy do uszek, a cały wywar wlejemy do kapusty. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i także dodajemy do kapusty. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle, oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy zasmażkę z cebulą do kapusty, dokładnie mieszamy i gotujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, a jeśli wydaje nam się dla odmiany za mało kwaśna, to dodajemy również odłożony wcześniej sok z kapusty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję