X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Kapusta z marchewką i buraczkami

Składniki

  • 5 małych główek białej kapusty
  • 700 g marchwi
  • 700 g buraczków
  • 3 główki czosnku
  • 2 czuszki
  • 1 czubata łyżka soli na 1 l wody
  • ew. strąk czerwonej papryki

Sposób przygotowania

Gotujemy garnek wody i studzimy. Główki kapusty myjemy, usuwamy brzydkie liście z wierzchu i kroimy każdą główkę na ćwiartki (uwaga! - nie usuwamy głąbów). Buraczki i marchewkę obieramy ze skórki, płuczemy i osączamy. Najlepiej jest zetrzeć warzywa na grubej tarce do jarzyn. Paprykę słodką myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Mieszamy w dużym kamionkowym garnku ćwiartki kapusty, utarte warzywa i paprykę. Czosnek obieramy i dodajemy poszczególne ząbki w całości do kapusty. Dodajemy dwa strączki ostrej papryczki i zalewamy całość wodą wymieszaną z solą, ta, żeby przykryć zawartość garnka. Na wierzchu kładziemy spodeczek lub talerzyk i dociskamy go. Stawiamy garnek w chłodnym miejscu. Po 3-5 dniach kapusta jest gotowa.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również