menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karasie sprawiamy, płuczemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym maśle (połowa porcji) z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy śmietanę jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością masła, układamy na dnie usmażone karasie, polewamy sosem, posypujemy tartym żółtym serem wymieszanym z tartą bułką, skrapiamy reszta masła i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.

ocena:

Karasie w śmietanie

składniki

  • ok. 1 kg karasi
  • 100 g tartego żółtego sera (może być oscypek)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g tartej bułki
  • 80 g masła
  • sól, pieprz
    #Sos
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 400 ml śmietany 18-22%
  • sól, pieprz biały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karasie sprawiamy, płuczemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym maśle (połowa porcji) z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy śmietanę jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością masła, układamy na dnie usmażone karasie, polewamy sosem, posypujemy tartym żółtym serem wymieszanym z tartą bułką, skrapiamy reszta masła i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję