menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy mieszanką czosnku, soli i pieprzu, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Przekładamy do brytfanny, dodajemy owoce i zalewamy winem z dodatkiem cukru. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 140–150ºC, podlewając sosem z pieczenia. Podajemy pokrojony w plastry, z kopytkami polanymi sosem z owocami.

ocena:

Karkówka pieczona z suszonymi owocami

składniki

  • 700 g karkówki bez kości
  • po 100 g suszonych śliwek, moreli i jabłek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy mieszanką czosnku, soli i pieprzu, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Przekładamy do brytfanny, dodajemy owoce i zalewamy winem z dodatkiem cukru. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 140–150ºC, podlewając sosem z pieczenia. Podajemy pokrojony w plastry, z kopytkami polanymi sosem z owocami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję