menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Każdy kotlet z karkówki przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, czosnkiem i ewentualnie curru. Polewamy całość sokiem z cytryny, posypujemy otartą skórką z cytryny i zalewamy jogurtem naturalnym tak, by mięso było przykryte. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Bezpośrednio przed pieczeniem kotlety otrząsamy z nadmiaru jogurtu i grillujemy po 7-10 minut z każdej strony. Takie kotlety możemy również usmażyć na patelni. Jeżeli używamy karkówki z zalewy, to ją przed pieczeniem otrząsamy z nadmiaru zalewy i grillujemy

ocena:

Karkówka z grilla w marynacie jogurtowej

składniki

  • 1 kg karkówki
  • 300-400 ml jogurtu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny i skórka otarta z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie 2 łyżeczki curry

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Każdy kotlet z karkówki przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, czosnkiem i ewentualnie curru. Polewamy całość sokiem z cytryny, posypujemy otartą skórką z cytryny i zalewamy jogurtem naturalnym tak, by mięso było przykryte. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Bezpośrednio przed pieczeniem kotlety otrząsamy z nadmiaru jogurtu i grillujemy po 7-10 minut z każdej strony. Takie kotlety możemy również usmażyć na patelni. Jeżeli używamy karkówki z zalewy, to ją przed pieczeniem otrząsamy z nadmiaru zalewy i grillujemy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję