menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia sprawiamy, płuczemy, osuszamy i nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą, odstawiamy do lodówki. Bułkę moczymy w niewielkiej ilości przygotowanego wywaru z włoszczyzny. Kaszę mannę wsypujemy do pozostałej części wywaru, podgrzewamy i dolewamy łyżkę oleju. W trakcie gotowania cały czas mieszamy. Paprykę wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, żeby zdjąć z niej skórkę. Cebulę obieramy, pieczarki czyścimy. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na dwóch łyżkach oleju, a gdy cebula się zeszkli, dodajemy do kaszy manny. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Wyjmujemy karpia z lodówki, nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami lub zaszywamy. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy tłuszczem, układamy w niej karpia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

ocena:

Karp pieczony po kaszubsku

składniki

  • 1 karp (1,2-1,5 kg)
  • 400 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 1-2 cebule
  • 150 g papryki
  • 50-100 g pieczarek
  • 250 g kaszy manny
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietany
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia sprawiamy, płuczemy, osuszamy i nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą, odstawiamy do lodówki. Bułkę moczymy w niewielkiej ilości przygotowanego wywaru z włoszczyzny. Kaszę mannę wsypujemy do pozostałej części wywaru, podgrzewamy i dolewamy łyżkę oleju. W trakcie gotowania cały czas mieszamy. Paprykę wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, żeby zdjąć z niej skórkę. Cebulę obieramy, pieczarki czyścimy. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na dwóch łyżkach oleju, a gdy cebula się zeszkli, dodajemy do kaszy manny. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Wyjmujemy karpia z lodówki, nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami lub zaszywamy. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy tłuszczem, układamy w niej karpia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję