menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety myjemy, osuszamy i nacieramy solą, skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki. Świeże morele obieramy ze skórki (najlepiej sparzyć je wcześniej wrzątkiem), usuwamy z nich pestki i miksujemy z dodatkiem wina, skórki cytrynowej, pozostałego soku z cytryny oraz przypraw. Wyjmujemy filety z lodówki, kroimy na kawałki i po obtoczeniu w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub brytfankę smarujemy masłem, przekładamy do naczynia usmażoną rybę, polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 7 minut.

ocena:

Karp pieczony po staropolsku

składniki

  • 1 karp lub ok. 800 g filetów z karpia
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 g moreli
  • 1 cytryna
  • po ćwierć łyżeczki: skórki otartej z cytryny, cynamonu, goździków, imbiru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 30 ml oleju
  • szczypta cukru, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety myjemy, osuszamy i nacieramy solą, skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki. Świeże morele obieramy ze skórki (najlepiej sparzyć je wcześniej wrzątkiem), usuwamy z nich pestki i miksujemy z dodatkiem wina, skórki cytrynowej, pozostałego soku z cytryny oraz przypraw. Wyjmujemy filety z lodówki, kroimy na kawałki i po obtoczeniu w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub brytfankę smarujemy masłem, przekładamy do naczynia usmażoną rybę, polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 7 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję