X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku znacie? Lubicie? Ja lubię, chociaż muszę przyznać, że jest to nieoczywiste połączenie smaków. Przede wszystkim zastanawiąjące są tutaj rodzynki, ale gwarantuję Wam, że w tej potrawie wszystko do siebie pasuję i razem tworzy niezapomniane doznania smakowe. Spróbujcie i dajcie znać co myślicie w komentarzu pod przepisem. 

Karp po żydowsku

Składniki:

  • 750 g fletów z karpia ze skórą
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 średnie cebule
  • 100 g rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml białego wina półwytrawnego
  • 100 g mąki np. pszennej
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka goździków
  • sól
  • pieprz np. czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze rodzynki namocz we wrzącej wodzie i odstaw.

Krok 2:

Karpia podziel na 5-centymetrowe kawałki, oprósz solą oraz pieprzem, a następnie panieruj w mące.

Krok 3:

Po trzecie na patelni rozgrzej połowę masła. Usmaż każdy kawałek ryby z obu stron na rumiano. Następnie wstaw karpia do nagrzanego do temperatury 100°C piekarnika, na czas, kiedy będziesz przygotowywał sos.

Krok 4:

Na oddzielnej patelni rozgrzej drugą połowę masła, następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Wymieszaj. Wrzuć goździki, liście laurowe i odsączone rodzynki. Następnie kiedy cebula się zeszkli, dodaj wino oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Duś razem około 5 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.

Krok 5:

Na półmisek wyłóż cebulę z rodzynkami i poukładaj na nie kawałki karpia. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również