menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety z ryb nacieramy solą i odstawiamy do lodówki. Z włoszczyzny, cebuli, łbów karpi, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i goździków gotujemy esencjonalny wywar (w ok. 500-700 ml wody). Wywar przecedzamy, wkładamy do niego pokrojone filety i gotujemy na minimalnym ogniu przez 20 minut (tak, żeby wywar „mrugał”). Następnie wyjmujemy filety i przekładamy do brytfanki wysmarowanej masłem. Pozostały wywar odparowujemy i studzimy. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki. Jednym, płynnym ruchem wlewamy do zasmażki przestudzony wywar oraz wino i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Na koniec wsypujemy starty lub pokruszony piernik, miód a także bakalie. Otrzymanym sosem polewamy rybę i wkładamy na 5-7 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

ocena:

Karp po wielkopolsku

składniki

-1 karp lub ok. 800 g filetów
-dodatkowo kilka łbów karpia
-pęczek włoszczyzny bez kapusty
-1 cebula
-2 liście laurowe, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 2 goździki
-125 ml czerwonego wytrawnego wina
-po 50 g: rodzynek i migdałów
-50 g piernika, 1 łyżka miodu
-1 cytryna, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
-2 łyżki mąki, 2 łyżki masła
-sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety z ryb nacieramy solą i odstawiamy do lodówki. Z włoszczyzny, cebuli, łbów karpi, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i goździków gotujemy esencjonalny wywar (w ok. 500-700 ml wody). Wywar przecedzamy, wkładamy do niego pokrojone filety i gotujemy na minimalnym ogniu przez 20 minut (tak, żeby wywar „mrugał”). Następnie wyjmujemy filety i przekładamy do brytfanki wysmarowanej masłem. Pozostały wywar odparowujemy i studzimy. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki. Jednym, płynnym ruchem wlewamy do zasmażki przestudzony wywar oraz wino i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Na koniec wsypujemy starty lub pokruszony piernik, miód a także bakalie. Otrzymanym sosem polewamy rybę i wkładamy na 5-7 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję