menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia skrobiemy, czyścimy i płuczemy. Kroimy karpia w dzwonka. Z zewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na 20 minut. Następnie dzwonka obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem chrzanowym. Możemy przygotować karpia przed smażeniem w ten sposób, że oprószamy dzwonka solą i obkładamy cebulą pokrojoną w plastry. Odstawiamy wówczas w chłodne miejsce na 24 godziny. Bezpośrednio przed smażeniem usuwamy cebulę.

ocena:

Karp smażony

składniki

-1 karp (ok.1,2 kg)
-sok z 1 cytryny
-3 łyżki mąki
-40 ml oleju lub 3 łyżki masła
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia skrobiemy, czyścimy i płuczemy. Kroimy karpia w dzwonka. Z zewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na 20 minut. Następnie dzwonka obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem chrzanowym. Możemy przygotować karpia przed smażeniem w ten sposób, że oprószamy dzwonka solą i obkładamy cebulą pokrojoną w plastry. Odstawiamy wówczas w chłodne miejsce na 24 godziny. Bezpośrednio przed smażeniem usuwamy cebulę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję