menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia sprawiamy, płuczemy, osuszamy. Cebulę obieramy i siekamy, przesmażamy na łyżce oleju. Mieszamy z posiekanymi drobno orzechami, natką pietruszki, solą i pieprzem. Otrzymanym farszem nadziewamy karpia i zaszywamy, lub spinamy wykałaczkami. Solimy z wierzchu i odstawiamy w chłodne miejsce. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy do niej wodę i szczyptę soli. Wyrabiamy, rozwałkowujemy, skrapiamy olejem. Na płacie ciasta układamy karpia i zawijamy go ciastem tak, żeby ryba była nim szczelnie oblepiona. Możemy uformować całość w kształt ryby i ozdobić rysując na powierzchni ciasta głowę, łuski i ogon. Brytfankę i wierzch ryby smarujemy olejem. Rybę układamy w brytfance i pieczemy przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Jeżeli nie chcemy, żeby ciasto się za bardzo przypaliło możemy je w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową.

ocena:

Karp w cieście

składniki

  • 1 karp (1,2-1,5 kg)
  • 150 g włoskich orzechów
  • 600 g mąki (niecałe 4 szklanki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 ml wody
  • 150 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia sprawiamy, płuczemy, osuszamy. Cebulę obieramy i siekamy, przesmażamy na łyżce oleju. Mieszamy z posiekanymi drobno orzechami, natką pietruszki, solą i pieprzem. Otrzymanym farszem nadziewamy karpia i zaszywamy, lub spinamy wykałaczkami. Solimy z wierzchu i odstawiamy w chłodne miejsce. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy do niej wodę i szczyptę soli. Wyrabiamy, rozwałkowujemy, skrapiamy olejem. Na płacie ciasta układamy karpia i zawijamy go ciastem tak, żeby ryba była nim szczelnie oblepiona. Możemy uformować całość w kształt ryby i ozdobić rysując na powierzchni ciasta głowę, łuski i ogon. Brytfankę i wierzch ryby smarujemy olejem. Rybę układamy w brytfance i pieczemy przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Jeżeli nie chcemy, żeby ciasto się za bardzo przypaliło możemy je w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję