menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawiamy karpia. Po odcięciu głowy wykrawamy płaty wzdłuż kręgosłupa. Usuwamy z płatów ości. Płaty dzielimy na porcje, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Z odpadów (głowa, ogon, kręgosłup i ości), warzyw i przypraw gotujemy wywar. Gotujemy tak długo, aż pozostaną nam 2 szklanki (około 500 ml) wywaru. Następnie porcje karpia układamy w płaskim rondlu albo na patelni. Zalewamy odcedzonym wywarem i gotujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Studzimy. Porcje ryby wyjmujemy z wywaru i układamy na półmisku. Dekorujemy. Wywar klarujemy i dodajemy żelatynę. Zalewamy porcje udekorowanego karpia na półmisku.

ocena:

Karp w galarecie z jajkiem

składniki

-1 karp około 1-1,5 kg
Galareta
-pęczek włoszczyzny bez kapusty
-4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu, 1 goździk
-3 białka, 1 łyżka żelatyny
Do dekoracji
-1 ugotowane na twardo jajko
-groszek konserwowy, 1 korniszon
-plasterki obranej cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawiamy karpia. Po odcięciu głowy wykrawamy płaty wzdłuż kręgosłupa. Usuwamy z płatów ości. Płaty dzielimy na porcje, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Z odpadów (głowa, ogon, kręgosłup i ości), warzyw i przypraw gotujemy wywar. Gotujemy tak długo, aż pozostaną nam 2 szklanki (około 500 ml) wywaru. Następnie porcje karpia układamy w płaskim rondlu albo na patelni. Zalewamy odcedzonym wywarem i gotujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Studzimy. Porcje ryby wyjmujemy z wywaru i układamy na półmisku. Dekorujemy. Wywar klarujemy i dodajemy żelatynę. Zalewamy porcje udekorowanego karpia na półmisku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję