menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia skrobiemy, czyścimy, płuczemy i kroimy w dzwonka. Oprószamy solą oraz pieprzem, odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie obtaczamy dzwonka w mące i smażymy na oleju oraz 3 łyżkach masła. Gdy ryba podsmaży się z wszystkich stron na złoty kolor, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu karpia smażymy obraną i posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli posypujemy nią karpia. Polewamy całość śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180ºC.

ocena:

Karp w śmietanie

składniki

  • 1 karp (ok. 1,5 kg)
  • 1 cebula
  • 500 ml śmietany 22%
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia skrobiemy, czyścimy, płuczemy i kroimy w dzwonka. Oprószamy solą oraz pieprzem, odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie obtaczamy dzwonka w mące i smażymy na oleju oraz 3 łyżkach masła. Gdy ryba podsmaży się z wszystkich stron na złoty kolor, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu karpia smażymy obraną i posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli posypujemy nią karpia. Polewamy całość śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję