menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia sprawiamy i dzielimy na dzwonka. Z głowy (po wyjęciu skrzeli i oczu), płetw, ogona i gorszych części ryby wstawiamy wywar, dodając liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i goździki; gotujemy około 1 godziny tak, aby została 1 szklanka esencjonalnego wywaru. Dzwonka ryby solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny; odstawiamy na 30 minut. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę, dodajemy rybę, przecedzamy wywar i wino. Dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. Układamy rybę na półmisku i polewamy przetartym sosem cebulowym, pozostałym z duszenia ryby.

ocena:

Karp w sosie cebulowym

składniki

-1 karp  (1-1,5 kg)
-2-3 cebule
-250 ml białego wytrawnego wina
-sok z połowy cytryny
-2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
-10 ziaren pieprzu, 2 goździki
-3 łyżki masła
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karpia sprawiamy i dzielimy na dzwonka. Z głowy (po wyjęciu skrzeli i oczu), płetw, ogona i gorszych części ryby wstawiamy wywar, dodając liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i goździki; gotujemy około 1 godziny tak, aby została 1 szklanka esencjonalnego wywaru. Dzwonka ryby solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny; odstawiamy na 30 minut. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę, dodajemy rybę, przecedzamy wywar i wino. Dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. Układamy rybę na półmisku i polewamy przetartym sosem cebulowym, pozostałym z duszenia ryby.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję