menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Łopatkę pokrój tak aby zmieściła się do maszynki do mięsa. Ugotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości czyli ok. 60 minut. Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij dokładnie przez ścierkę, gazę. Ziemniaki ugotowane przeciśnij przez praskę. Zmieszaj obydwa rodzaje kartofli z mąką i dopraw solą. Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę razem z cebulą. Farsz dopraw solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej uformuj równe kulki i rozpłaszcz je w ręku. Na środek nałóż farsz mięsny i zalep boki. Nadaj im kształt ceppelina. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzucaj kartacze. Gotowe są 10 minut po wypłynięciu. Podawaj ze skwarkami.

 
 
ocena:

Kartacze z mięsem

składniki

  • 4 kg ziemniaków surowych
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Łopatkę pokrój tak aby zmieściła się do maszynki do mięsa. Ugotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości czyli ok. 60 minut. Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij dokładnie przez ścierkę, gazę. Ziemniaki ugotowane przeciśnij przez praskę. Zmieszaj obydwa rodzaje kartofli z mąką i dopraw solą. Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę razem z cebulą. Farsz dopraw solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej uformuj równe kulki i rozpłaszcz je w ręku. Na środek nałóż farsz mięsny i zalep boki. Nadaj im kształt ceppelina. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzucaj kartacze. Gotowe są 10 minut po wypłynięciu. Podawaj ze skwarkami.

 
 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję