X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Stek z ligawy z kaszą gryczaną Kuroniów

Łatwy i szybki obiad? Do tego smaczny? Proszę bardzo! Mam dzisiaj dla Was stek z ligawy z kaszą gryczaną Kuroniów. Z pewnością danie zasmakuje Wam i całej Waszej rodzinie. Pyszne kruche mięso i aromatyczna kasza gryczana to idealne połączenie smaków. Przepis czeka na Was poniżej. 

Stek z ligawy z kaszą gryczaną Kuroniów

Składniki:

  • 4 plastry ligawy każdy po 130g
  • 100 ml brandy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz
Kasza:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Krok 1:

Kaszę wsyp do miski i wbij do niej białko z jajka. Dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na 30 minut.

Krok 2:

Ligawę dopraw solą i pieprzem. Następnie na patelni rozgrzej olej. Smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie wlej na patelnię brandy dodaj masło i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem 30 minut.

Krok 3:

Gdy wołowina dochodzi w sosie, wymieszaj kaszę aż stanie się sypka. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kaszę przez 5 minut. Następnie zalej 400 ml wrzątku. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu aż będzie miękka.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również