menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z jaj, mąki, mleka, dodatku wody i szczypty soli, sporządzić ciasto odpowiedniej gęstości i usmażyć naleśniki. Kaszę wymieszać ze śmietaną, cukrem i wanilią lub mielonym cynamonem. Nasmarowane tłuszczem naczynie ogniotrwałe wyłożyć naleśnikami, na nich położyć kaszę i przykryć warstwą naleśników. Skropić topionym masłem i wstawić do piekarnika na 40 min. Po upieczeniu wyjąć danie na półmisek i polać sokiem lub śmietanką.

ocena:

Kaszka krakowska zapiekana z naleśnikami

składniki

  • 20 dag maki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka kaszy krakowskiej
  •  pół szklanki śmietany
  • 5 dag cukru
  • trochę cynamonu lub cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka masła
  •  sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z jaj, mąki, mleka, dodatku wody i szczypty soli, sporządzić ciasto odpowiedniej gęstości i usmażyć naleśniki. Kaszę wymieszać ze śmietaną, cukrem i wanilią lub mielonym cynamonem. Nasmarowane tłuszczem naczynie ogniotrwałe wyłożyć naleśnikami, na nich położyć kaszę i przykryć warstwą naleśników. Skropić topionym masłem i wstawić do piekarnika na 40 min. Po upieczeniu wyjąć danie na półmisek i polać sokiem lub śmietanką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję