menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zrobić rozczyn:

Wymieszać odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zrobić kruszonkę :

Dobrze zagnieść wszystkie składniki.

Przesiać mąkę przez sito. Mleko, cukier, masło podgrzać do rozpuszczenia i dodać do mąki. Żółtka, jajo, rozczyn wlać i wyrabiać dokładnie łyżką drewnianą tak długo aż ciasto będzie odstawać od łyżki. Dodać rodzynki sparzone i obsypane mąką. Odstawić do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę, posypać kruszonką startą na tarce. Piec ok. 50 min. w piekarniku w temp. 180 stopni.

ocena:

Kaszubski Kuch

składniki

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag rodzynek

Rozczyn:

  • 8 dag drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • #Kruszonka:
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zrobić rozczyn:

Wymieszać odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zrobić kruszonkę :

Dobrze zagnieść wszystkie składniki.

Przesiać mąkę przez sito. Mleko, cukier, masło podgrzać do rozpuszczenia i dodać do mąki. Żółtka, jajo, rozczyn wlać i wyrabiać dokładnie łyżką drewnianą tak długo aż ciasto będzie odstawać od łyżki. Dodać rodzynki sparzone i obsypane mąką. Odstawić do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę, posypać kruszonką startą na tarce. Piec ok. 50 min. w piekarniku w temp. 180 stopni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję