menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy do białości masło z cukrem dodając po jednym żółtku. Drożdże rozrabiamy z mlekiem. Łączymy utarte masło z żółtkami z mąką i drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez godzinę, pod koniec dolewamy do niego alkohol i wsypujemy bakalie. Mieszamy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Smarujemy formę  masłem i napełniamy ją do połowy ciastem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 3 kwadranse. Ten keks można podawać na gorąco z sokiem lub z tzw.: Szodonem.

ocena:

Keks angielski II

składniki

  • po 200 g mąki, cukru i masła
  • 8 jajek
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 25 ml koniaku lub rumu
  • ok. 400 g bakalii

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy do białości masło z cukrem dodając po jednym żółtku. Drożdże rozrabiamy z mlekiem. Łączymy utarte masło z żółtkami z mąką i drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez godzinę, pod koniec dolewamy do niego alkohol i wsypujemy bakalie. Mieszamy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Smarujemy formę  masłem i napełniamy ją do połowy ciastem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 3 kwadranse. Ten keks można podawać na gorąco z sokiem lub z tzw.: Szodonem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję