X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaDesery

Wilgotny keks z bakaliami

Witajcie w magicznym świecie aromatycznego domowego pieczenia! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wilgotny keks z bakaliami – doskonałą ucztą dla podniebienia, która otuli Was nutą ciepła i słodyczy. To pyszne połączenie puszystego keksa z bogactwem bakalii sprawi, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność smakowa. Gotowi na podróż kulinarnej rozkoszy? Zanurzmy się wspólnie w świat aromatycznego pieczenia!

WILGOTNY KEKS Z BAKALIAMI

Ilość porcji: 8-10

Czas przygotowania: 70 min

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła 
  • 150 g cukru np. trzcinowego 
  • 6 jajek M
  • 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g suszonych owoców np. rodzynek, żurawiny, daktyli, śliwek, moreli 
  • 150 g ulubionych orzechów 

Polewa: 

  • 150g białej czekolady
  • 20g masła
  • 20 g śmietany 30%

Wilgotny keks z bakaliami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od rozdrobnienia orzechów i suszonych owoców. Następnie odstaw je na bok.

Krok 2:

Masło (200g) włóż do rondelka, dodaj cukier (150g) i podgrzewaj do rozpuszczenia sie składników, pamiętaj, aby nie zagotować masy. 

Krok 3:

Przelej wystudzoną masę do miski, dodaj rozdrobnione orzechy i suszone owoce, a następnie wymieszaj. Dodaj jajka (6 szt), mąkę (340 g) , śmietanę (2 łyżki), proszek do pieczenia (2 łyżeczki) i dokładnie wieszaj przy pomocy łyżki. 

Krok 4:

Formę do pieczenia o wymiarach ok. 12 cm x 26 cm wysmaruj masłem, następnie posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy. Piecz 60 minut w temp 170oC. Wyjmij i ostudź.

Krok 5:

Na koniec przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (150g), masło (20g) i śmietanę (20g) wymieszaj rózgą na gładką masę. Ja najczęściej używam czekolady marki E.Wedel. Ostudzony keks polej polewą i posyp orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową .

Wilgotny keks z bakaliami

Podsumowując mam nadzieję, że wilgotny keks z bakaliami wyszedł obłędne! Z pewnością będzie nam miło jeśli napiszesz o tym w komentarzu.  Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również