menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku ucieramy „kogel – mogel” z żółtek, cukru i cukru waniliowego. Do utartej masy dodajemy stopniowo masło (dobrze je wcześniej wyjąć z lodówki, żeby było miękkie) i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie mieszamy masę z ubitą pianą z białek. Na koniec dodajemy bakalie obsypane mąką. Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wkładamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 1 godzinę.

ocena:

Keks bakaliowy

składniki

Proporcje

  • przygotowujemy taką samą ilość masła, cukru, mąki i dodatków (figi, rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie), np. po 200 g
  • 5 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku ucieramy „kogel – mogel” z żółtek, cukru i cukru waniliowego. Do utartej masy dodajemy stopniowo masło (dobrze je wcześniej wyjąć z lodówki, żeby było miękkie) i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie mieszamy masę z ubitą pianą z białek. Na koniec dodajemy bakalie obsypane mąką. Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wkładamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 1 godzinę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję