menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw musimy przygotować mąkę chlebową, w tym celu suszymy chleb razowy, a następnie mielimy go, ucieramy lub tłuczemy w misce na drobne okruszki. Przesiewamy. Ucieramy kogel mogel z żółtek i cukru. Dodajemy mąkę chlebową, utłuczone goździki, cynamon, roztopiony i przestudzony tłuszcz, a po wymieszaniu wszystkich składników, delikatnie wlewamy ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180–200ºC. Po upieczeniu można ciasto przełożyć kremem i  polać polewą czekoladową lub orzechową.

ocena:

Keks chlebowy

składniki

  • 170 g mąki chlebowej (ok. 1 szklanka)
  • 1 łyżka stołowa tłuszczu
  • 6 łyżek cukru
  • 6 jajek
  • po 1 łyżeczce cynamonu i goździków

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw musimy przygotować mąkę chlebową, w tym celu suszymy chleb razowy, a następnie mielimy go, ucieramy lub tłuczemy w misce na drobne okruszki. Przesiewamy. Ucieramy kogel mogel z żółtek i cukru. Dodajemy mąkę chlebową, utłuczone goździki, cynamon, roztopiony i przestudzony tłuszcz, a po wymieszaniu wszystkich składników, delikatnie wlewamy ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180–200ºC. Po upieczeniu można ciasto przełożyć kremem i  polać polewą czekoladową lub orzechową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję