menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy jaja z cukrem na pulchną masę i dodajemy mąkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane i posypane mąką bakalie. W przypadku rodzynek i suszonych śliwek dobrze jest je wcześniej umyć, osączyć i posypać mąką. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto i wkładamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto ok. 1 godz. w temp: 170-180ºC. Cwibak po upieczeniu można przełożyć marmoladą lub kremem, można też polać go polewą albo lukrem.

ocena:

Keks – cwibak

składniki

  • po 150 g cukru, mąki, masła i bakalii ( zmieszanych rodzynek, skórki pomarańczowej, suszonych śliwek i orzechów )
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy jaja z cukrem na pulchną masę i dodajemy mąkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane i posypane mąką bakalie. W przypadku rodzynek i suszonych śliwek dobrze jest je wcześniej umyć, osączyć i posypać mąką. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto i wkładamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto ok. 1 godz. w temp: 170-180ºC. Cwibak po upieczeniu można przełożyć marmoladą lub kremem, można też polać go polewą albo lukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję