X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Keks – cwibak

Składniki

  • po 150 g cukru, mąki, masła i bakalii ( zmieszanych rodzynek, skórki pomarańczowej, suszonych śliwek i orzechów )
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Ucieramy jaja z cukrem na pulchną masę i dodajemy mąkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane i posypane mąką bakalie. W przypadku rodzynek i suszonych śliwek dobrze jest je wcześniej umyć, osączyć i posypać mąką. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto i wkładamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto ok. 1 godz. w temp: 170-180ºC. Cwibak po upieczeniu można przełożyć marmoladą lub kremem, można też polać go polewą albo lukrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również